Vandaag is bekend gemaakt wat de speciale uitgifte gaat worden die in mei het eerst uitgegeven zal worden op de Filanumis in Houten. Veel verzamelaars hoopten op een 2 Euromunt of een speciaal muntset. Maar die werden teleurgestelt, het wordt dus een gekleeurde 10 cent munt genaamt “Het Oranje Geluksdubbeltje 2012”.
De 10 cent munt wordt in een klein blister met EK speelschema uitgegeven. De munt kan uit de blister gehaalt worden, om bijvoorbeeld mee te tossen, wat zeker niet geod is voor de kwaliteit van de munt.
Aangegeven wordt de kaliteit van de munt met circulatie-kwaliteit, wat waarschijnlijk betekend dat er niet extra aandacht aanbesteed wordt als bij BU-munten en er dus krassen op kunnen zitten.
De oplage van dit Geluksdubbeltje is op het moment nog niet bepaalt, maar dit zal hoogtswaarschijnlijk gaan na het aantal bestellingen.
Uitgiftepijs van deze Oranje Geluksdubbeltje 2012 coincard is 4,95 Euro plus 2,95 Euro verzendkosten, wat de totaalprijs 7,90 Euro maakt voor een gekleurde 10 cent munt.
Direct kwam de vraag van diverse verzamelaars of het hier nog een wettig betaalmiddel gaat. Op Facebook antwoord de Koninklijke Nederlandse Munt op de vraag of de munt nog wettig betaalmiddel is het volgende:
Het Oranje Geluksdubbeltje is gemaakt van een authentieke 10 eurocent 2012, het is daarmee in basis een officieel betaalmiddel maar het dubbeltje is bedoeld om te verzamelen. De Koninklijke Nederlandse Munt geeft echter niet de garantie dat er mee betaald kan worden.
Opmerkelijk dat de Koninklijke Nederlandse Munt als officiële producent van Nederlands muntgeld de regels met betrekking to het verminken van Euromunten niet kent, in een publicatie van de Europese Commissie (2010/191/EU) staat namenlijk het volgende:
7. Verminking van bankbiljetten en muntstukken voor artistieke doeleinden
Lidstaten mogen de verminking van eurobankbiljetten of -munten voor artistieke doeleinden niet aanmoedigen, maar dienen dit wel te gedogen. Dergelijke verminkte bankbiljetten of muntstukken dienen als ongeschikt voor circulatie te worden aangemerkt.
Het betreft dus een munt die niet meer geschikt is voor het betalingsverkeer en dus in princiepe waardeloos is als betaalmiddel.
Onderstaand de afbeelding van de Koninklijke Nederlandse Munt.
Zo kan het begrotingstekort ook worden weggewerkt!
Een verkeerde prijs voor een verkeerde munt.